Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

FAIRTRADE NATUURLIJK! - BETTIEbook

FAIRTRADE NATUURLIJK!

Een blog schrijven over het FairDelicious bloggersevent waar ik zóveel inspiratie heb opgedaan, lijkt bijna een onmogelijke opgave. Vandaar dat ik niet dieper in ga op alle workshops en lezingen van de dag maar een blogpost wijd aan het thema van deze dag, namelijk Fairtrade.

Want zoals ik laatst een blog schreef over het keurmerk voor dieren bestaat er ook een keurmerk voor mensen. Namelijk het Fairtrade Max Havelaar keurmerk. Waarschijnlijk denken jullie bij de naam Max Havelaar aan koffie of de wereldwinkel. Maar nee , Fairtrade Max Havelaar is een keurmerk die staat voor eerlijke handel of zoals ze het zelf zo mooi zeggen: “Max Havelaar is een keurmerk dat consumenten en bedrijven de mogelijkheid biedt om kleine producenten in ontwikkelingslanden te helpen een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk”.

En dat is mooi, want die consument zijn wij en wij kunnen dus helpen. Bijvoorbeeld door de bananen van de Albert Heijn te kopen met het Fairtrade Max Havelaar keurmerk. Zo help je mee aan een beter bestaan van deze bananenboer. Of je koopt Fairtrade chocolade en je helpt o.a. mee met het bestrijden van de kinderslavernij in de cacao-industrie. Want ja, dit bestaat anno nu nog steeds. Kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar die worden geronseld om als slaaf onze chocolade te maken. En ik wil er geen zware kost van maken, maar door deze choco te eten houden wij dit indirect allemaal wel in stand.

Waarin zit nou veel oneerlijke handel vraag je je misschien af? Tja, in heel veel producten. Denk aan bananen, suiker, chocolade en amandelen maar ook in katoen, oa kleding dus, en dit is maar een kleine greep. Beter kan ik je informeren waar de goede handel wel zit en waar je deze Fairtrade producten kunt kopen. Op http://maxhavelaar.nl/producten/zoeken kun je dit zien. Ook handig want je kunt op supermarkt zoeken.

En…. zeg nou zelf. Misschien dacht je vroeger aan geitenwollensokken types bij Max Havelaar, maar we weten inmiddels toch wel beter? Met het kopen van fairtrade producten geef je gewoon aan dat je geeft om de wereld! Nou genoeg over de inhoud, want je kunt met deze producten natuurlijk ook heerlijk koken en dus als laatste nog een lekker FAIRTRADE recept:

Eerlijke Bananen Chocolaatjes

IMG_3384IMG_3386IMG_3388

- reep Tony Chocolonely puur (over Tony Chocolonely, mijn favoriete chocolade, snel meer)

- handje Fairtrade amandelen

- 1 Fairtrade banaan

Smelt de chocolade au bain marie. Hak de amandelen klein en pureer de banaan. Zodra de chocola is gesmolten mixen met amandelen en banaan. Mengsel in bakje gieten en min 2 uur in koelkast laten staan.

Enjoy!